Utrip podružnice

Pomembni dogodki na podružnici

Obnova župnišča

Nekaj dogodkov v župniji

Zaenkrat nič novih dogodkov v župniji (podružnici)

Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2022

Ciciljanka 2022

Letošnje leto je Ciciljanko, srečanje cerkvenih pevskih zborov župnije Cerkno in njenih podružnic gostila podružnica sv. Tmaža v Novakih. Kot je v navadi, so vsi pevci iz vseh zborov imeli skupne vaje kot skupni veliki zbor v cerkvi pod vodstvom zborovodja Pavleta Magajna. Sledila je sv. maša, ki jo je vodil g župnik Matej kobal, z sodelovanjem združenega pevskega zbora. Po sv. maši je sledila pogostitev v bivši osnovni šoli v Novakih, ker so se vsi še dolgo zadržali v prijetnem uzdušju.Pokrajinsko srešanje pritrkovalcev koperske škofije 2022

Želel sem Vas samo obvestiti o pritrkovalskem srečanju za škofijo Koper, ki bo potekalo to nedeljo 01.05.2022 v župniji Stomaž na vipavskem. Srečanje se ob 15.00 prične v cerkvi s pobožnostjo litanij, kratkim nagovorom in samim pritrkavanjem, pritrkovalci se lahko pričnejo zbirati ob 14.30. Po pritrkavanju sledi še druženje in podelitev priznanj za sodelovanje ter razglasitev ekip, ki se bodo uvrstile na vseslovensko srečanje.

Vljudno Vas naprošamo za pomoč pri obveščanju, torej, da obvestite Vaše pritrkovalce in sporočilo razširite tudi po ostalih župnijah.

Udeležence prosimo za prijavo najkasneje do petka pred posameznim srečanjem (na e-pošto pritrkovalec@rkc.si ali na telefonski številki 051 826 055 oz. 031 795 778).

Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2020

Koronavirus CVID19

Letošnje leto je zaznamoala virusna okužba Koronaviru CVID19. Virusna okužba ima nekako podobne znake kot sezonska gripa, vendar pri nekaterih v precej hujši obliki. Smrtnost je tudi precej visoka, posebno pri starejših posebno tistih ki imajo kronične težave, astma, sladkorna, hipertenzija ... Zaradi tega je bil uveden ukrep prepovedi druženja in samoizolacije zaradi prepečevanja širjenja okužb. Odpovedane so vse dejavnosti, pri katerih lahko pihaja do zbiranja večjega števila ljudi. Zatorej ostanimo doma in varujmo svoje zdravje in zdravje drugih. Glede dogajanja in bogoslužja spremljajte tudi spletno stran župnije Cerkno in ostalih medijev.

Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2019


Pritrkovalska srečanja 2019

Zavod sv. Stanislava je v petek, 12.4.2019 gostil pritrkovalce iz vse Slovenije, ki so se zbrali na letošnji okrogli mizi. Med raznimi predlogi je predsednik Tilen je predlagal, da bi bila vsa regijska srečanja poimenovala po škofijah. Tako bi lahko tudi škofije finančno pripomogle pri organizaciji: Koper, Ljubljana, Novo Mesto, Celje, Maribor, Murska Sobota. Ljubljanska škofija bi bila razdeljena na dva dela: severni in južni del, ker je na tem področju veliko pritrkovalskih skupin Zgoraj navedeni predlog je dal na glasovanje in vsi udeleženci so se strinjali, da se pritrkovalska srečanja poimenujejo po škofijah in da sta v ljubljanski škofiji dve srečanji.
Sklep: Vsa pritrkovalska srečanja se poimenujejo po škofijah. Ljubljanska škofija je razdeljena na severni in južni del.S spremembo regij se začne že letos.
Ker bodo sedaj srečanja po škofijah, bi bilo lepo, da bi na vsako srečanje povabili škofa .
Razpored letošnjih srečanj si oglejte tukaj. Več o slovenskih pritrkovalcih pa na spletni strani pritrkovalec.si


Sv. misijon v Idrijsko Cerkljanski dekaniji

Od 29. marca, do 7. aprila 2019 je v Idrijsko Cerkljanski dekaniji potekal sv. misijon pod geslom: Pričeval ljubezen bom. Med nami so bili misijonarji br. Marko Senica, ki sedj dela v samostanu v Kerškem, br. Jaro Kneževič, živi v Škofji Loki in s. Ania Walazsek fmm. po rodu Poljakinja, ki sodeluje z brati kapucini v Celju. V Novakih so bile naslednje aktivnosti. V nedeljo 31. marca je bila sv. maša z somaševanjem g. Bogdana in br. Jaro, ki je imel tudi misijonski nagovor. Po maši je tamaladim dal nalogo za napisati najboljši pomen kratice BSL. V ponedeljek je bil novaški misijonski dan. Br. Matrko je od 15h dalje spovedoval. Ta spovet je bila hkrati velikonočna spoved. Ob 17h je daroval sv. mašo in imel misijonski nagovor. Po maši se je dogajanje preselilo v osnovno šolo v Novakih, kje je Turistično društvo Novaki pripravilo srečanje župljanov z pogostitvijo. V soboto 6. aprila ob 18h je bila sv. maša, ki je bila hkrati nedeljska za tiste, ki se ne bodo udeležili skupne sv. maše v Cerknem. Sv. mašo je daroval br. Marko z somaševanjem g. Bogdana. Misijonski nagovor je imel br. Marko. V nedeljo 7. aprila ob 10h je bila v Cerknem skupna sv. maša za celo cerkljansko. V galeriji pa si je nekaj utrinkov iz dogajanja v Novakih. Tu je Program misijona v župniji Cerkno. Fotogalerijo misijona celotne župnije Cerkno pa si lahko ogledate tukaj, misijon na Facebooku je pa tukaj.Križev pot v Zakrižu

Tudi letos na 3. postno nedeljo smo se zbrali pri kapelci pod vasjo Zakriž. Lepo vreme je privabilo kar lepo šrevilo ki si se udeležili tradicionalnega križevega pota, ki ga vsako leto organizirajo Zakrižani. Ker je bilo to nedeljo še nekaj drugih dogodkov: Planica, zimski pohod na Porezen, koncert v Ljubljani, je bilo nekaj manj udeležencev. Začetek križevega pota je bil pri kapelici pod Zakrižem ob 15.00, zaključil pa v zakriški cerkvi. Križev pot je potekal po cesti. Na posameznih postajah so molile in nesle križ naslednje skupine: 1. postaja Zakrižani, 2. postaja bralci, 3. postaja mladi in skavti, 4. postaja starši in 8.r., 5. postaja starši in 7.r., 6. postaja starši in 5.6. r., 7. postaja starši in 3.4. r., 8. postaja starši in 1.2.r., 9. postaja starši in 9 r., 10. postaja Novaki Otalež, 11. postaja Šebrelje Jagršče, 12. postaja Ravne Orehek in Bukovo, 13. postaja odrasli skavti, 14. postaja sodelavci karitas. Kot vsako leto so pridne gospodinje iz Zakriža izkazale z lepo postrežbo s toplim čajem in ostalimi dobrotami. Hvala! Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.

Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2018


Pritrkavanje upisano v register nesnovne dediščine

Ministrstvo za kulturo je na predlog Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine 18. aprila 2018 v Register nesnovne dediščine vpisalo novo enoto z imenom Pritrkavanje. V registrer nesnovne kulturne dediščine poleg pritrkavanja spada tudi cerkljanska lavfarija, škofjeloški pasjon, klekljanje slovenske čipke in še več kot 60 ostalih enot in 178 nosilcev.


Premestitve duhovnikov v Cerkljanski župniji

V nedeljo 29. julija se je v cerkvi sv. Tomaža v Novakih od novaških faranov poslovil g. kaplan Gašper Lipušček. V naših župnijah je služboval 5 let, prej je bil 2 leti v Postojni. Škof msg. Jurij Bizjak mu je dodelil župnijo Dutovlje, kjer je po novem združeno 5 župnij. V našo župnijo pa je dodeli dosedanjega župnika vikarja v Dutovljah g. Bogdana Špacapana. V Novakih smo ga sprejeli 15. augusta z kratkim pozdravnim govorom. Želimo mu obilo medsebojnega razumevanja med nami. V galeriji pa si je nekaj utrinkov.


Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2017

Tudi letos je otroke obiskal sv. Miklavž

V torek 5. decembra ob 17h se je v cerkvi sv. Tomaža v Novakih zbralo kar lepo število otrok z staši, ki so prišli pričakati sv. Miklavža. Najprej je otroški pevski zbor ob spremljavi klaviatur zapel pesmico o sv. Miklavžu. Ker Miklavža kar ni bilo od nikoder, so ga otroci zaželi klicati. Najprej potiho, potem pa vse glasneje, Končno jih je uslišal in prišel v spremljavi angela. Miklavž se je najprej hotel prepričati, če so bili otroci kaj ubogljivi, zato jih je najprej spraševal. Miklavž je nato poklical posamezne otroke, nekateri so mu prinesli risbice, nato pa jim dal darila. Tudi otroški zbor je Miklavžu zapel pesmico in si stem prislužili miklavževa darila.. V galeriji pa si je nekaj utrinkov.


Ciciljanka 2017 v cekvi sv. Lenarta na Bukovem

V soboto 25 novembra so se cerkveni pevci iz vseh cerkljanskih župnij zbrali v cerkvi sv. Lenarta na Bukovem na Ciciljanki. Uro pred mašo, ki jo je ob 17h daroval g. župnik Matej Kobal, je zborovodja Pavel Magajna poglasil glasove. Na orgle je pevce spremljal Tadej Manegatti. Med mašo so poleh vsehpervcev sodelovali tudi domačini iz Bukovega. Po maši je klub obilnemu deževju, bilo v domu krajanov prijerno uzdušje. Domačini so poskrbeli da pevci niso bili lačn in žejni. v galeriji vidite nekaj utrinkov z Ciciljanke.Vetrolom 2017

V nedeljo 25. junija, po prazniku zlate maše g. Janka Kosmača, je naše kraje zajelo neurje z močnim vetrom ki je lomil drevesa in odkrival strehe,. Temu se ni moglo izogniti župnišče v Novakih. Cerkev na srečo ni bila poškodovana. Na pomoč so priskočili gasilci prostovoljnega gasilskega društva Novaki, ki so pokrili streho kolkor se je dalo. Hvala pa pomoč! Nekaj slik iz gasilske intervencije pa v galeriji. V četrtek smo znosili strešnike, ki so jih dali pr' Cmilku na podstrešje župnišča. V petek pa smo prekrili poškodovani del strehe. V soboto pa zamenjali še dve strohnele late in popravili še nekaj nepravilno pokritih delov strehe. Tako sedaj je streha kolkor toliko popravljena. Vendar bo potrebno razmišljati, da se na strehi zamenja celotna opeka, ker je ta že zelo stara.


Zlata maša g. misijonarja Janka Kosmača

Janko Kosmač duhovnik - misijonar (Novinarsk) je bil rojen rojen 13. 10. 1941 v zaselku Novine pri Novakih, ki spada pod župnijo Leskovica. Kot mlad fant je bil ministrant v Novakih kamor so hodili h maši, ker je bližje kot Leskovica, tako kot tudi v šolo. V duhovnika je bil posvečen je bil 2. julija 1967 Koprski stolnici. Novo mašo je obhajal 9. julija 1967 v Novakih, naslednjo nedeljo pa je imel ponovitev v Leskovici. Vodil je naslednje župnije: Postojna, Breginj, bil misijonar na Madagaskarju, nato Deskle, potem spet misijonar na Slonokoščeni obali v Afriki, nato kot misijonar na Madagaskarju, od kjer se je zaradi zdravja vrnil nazaj domov. Sedaj je duhovni pomočnik v župnijah Postojna in Studeno. V nedeljo 25. junija 2017 je v Novakih praznoval zlato mašo, 50 let mašništva. Slovesnost si naznanili novaški pritrkovalci. Na koru so se novaškemu pevskemu zboru pridružili še pevci iz Cerknega ki so združeno zapeli "Zatomašnik bod pozdravljen". Po maši je zlaomašnik dobil v dar sliko novaške cerkve, domače gospodinje pa so pripravile razne dobrote in za dušo privezat.. V galeriji pa si je nekaj utrinkov iz tega praznika


Prvo sv. obhajilo

V nedeljo 14. maja je bil v novaški župniji velik praznik. Saj so trije prvoobhajenci prvič prejeli sv. obhajilo. Že pred sv. mašo so pritrkovalci naznanili, da se dogaja nekaj slovesnega. Prvoobhajenci in starši so Iz pred župnišča v sprevodu prišli v cerkev, kjer je g. kaplan Gašper daroval sv. mašo. Na koru sta prepevala mešani in otroški pevski zbor. Po maši je fotograf naredil nekaj spominskih fotografij. Nato so bili vsi pevci povabljeni v župnišče na pogostitev skupaj z prvoobhajenci in starši. V galeriji lahko vidite nekaj fotografij.


Pokrajinsko srečanje pritrkovalcev v Šebreljah

V nedeljo 23. aprila na župnijski praznik sv. Jurija so se v cerkvi sv Jurija v Šebreljah zbrali pritrkovalci primorske regije, ki potekajo v okviru pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev. Zbralo se je 12 skupin. Ob 15h je pete litanije z češčenjem najsvetejšega vodil g. župnik Matej Kobal ob spremljavi cerkvenega pevskega zbora iz Šebrelj. Sledil je pozdrav domačih pritrkovalcev in predstavitev cerkve in zvonov. Nato je bogoslovec Tilen predstavil potek srečanja, po katerem so se vse skupine predstavile z svojimi melodijami v zvoniku. Po predstavitvi je v gasilskem domu sledila postrežba in podelitev priznanj. Več o pritrkovalskem srečanju pa lahko preberete in vidite fotografije na Pritrkovalec.si


 

Vabilo na pritrkovalsko srečanje v Šebreljah

Pritrkovalci župnije Šebrelje v sodelovanju z pritrkovalskim krožkom slovenskih bogoslovcev letos gostijo pritrkovalsko srečanje za primorsko regijo, ki bo na na belo nedeljo 23. aprila ob 15h popoldan v cerkvi sv. Jurija v Šebreljah. Registracija skupin bo od 14h dalje. Možen ogled zvonov in preiskus pred srečanjem. Zaradi lažje organizacije prosimo, da prijavite svojo udeležbo do 17.4.2017. Prijave sprejema Janko Razpet na telefon 070621234 (pošljite sporočilo) ali e. pošto janko.razpet@gmail.com .
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno. S seboj prinesite obilico dobre volje.
Prosimo, da to vabilo posredujete ostalim pritrkovalcem.


Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2016

Miklavž obiskal otroke v Novakih

17 otrok iz Novakov je pisalo in se priporočilo Miklavžu. Njihove prošnje je Miklavž uslišal in naročil, da naj se 5. decembra ob 17 uri zberejo v cekvi sv. Tomaža v Novakih. Ti so prišli v spremstvu staršev. Prišlo je še nekaj ostalih otrok. Najprej je Karmen pripovedovala zgodbo o Miklavžu. Za tem je otroški pevski zbor pod vodstvom Jasmine Špik zapel pesem o Miklavžu, nato pa je Miklavž prišel v spremstvu treh angelov. Vsi pridni otroci so dobili darila, nekaterim starejšim, ki so bili bolj poredni pa je dal šibe, da bi jih s to šibo starši kaznovali, če ne bodo pridni in ubogali. Nato je otroški pevski zbor zapel še eno pesmico in s tem se je Miklavž z angelčki poslovil, ter obljubil, da pride tudi drugo leto če bodo pridni in ubogljivi. Nekaj utrinkov vidite v Fotogaleriji.


Ciciljanka 2016 v Novakih

V soboto 19. novembra ob 17h popoldne so se kljub slabemu deževnemu vremenu v župnijski cerkvi sv. Tomaža v Novakih zbrali cerkveni pevcki zbori iz vseh cerkljanskih župnij. Za autobusni prevoz je poskrbel autoprevoznik Špik. Najprej je bila skupna vaja. Sledila je slovesna sv. maša za vse žive in pokojne pevce in organiste. Nato so bili vsi povabljeni na pogostitev v novaški gasilski dom, kjer so se v prijetnem uzdušju zadržali precej dolgo. Nekaj utrinkov lahko vidite v Fotogaleriji


Fatimska Marija romarica

15. julija je v župnijo Novaki na tretji milostni obisk prišla Fatimska Marija romarica. Sprejeli smo jo ob 8.30h pred župniščem. Nato smo jo ob spremljavi zvonov v procesiji pospremili v cekrev, kjer se je molil rožni venec. Ob 9h je bila sv. maša, ki jo je daroval g. kaplan Gašper. Po maši smo se Mariji priporocili z litanijami. Nato pa smo jo pospremili na pot v naslednjo cerkljansko župnijo. Nekaj utrinkov vidite v Fotogaleriji.

Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2015

Romanje v Novo Štifto, Gornji Grad, Razmirje in Nazarje

V soboto 29. augusta pred pričetkom novega pastoralnega leta je bilo organizirano romanje vseh župnij, ki so upravljane iz župnije Cerkno. Ob 7h zjutraj sta romarje iz Cerknega odpeljala dva autobusa....... Več si oglejte na Cerklanski župnijski strani.


Umrl je g. Anton Štrancar

Umrl je 7. 7. 2015 v Šturjah. G. Anton Štrancar se je rodil 15. 1. 1922 v Planini pri Ajdovščini. Ljudsko šolo je končal v rojstnem kraju. Med leti 1935-1943 je obiskoval goriško gimnazijo in 1943 v Ljubljani maturiral. Nato se je vrnil v Gorico kjer je končal bogoslovje in bil v malem semenišču. 5. aprila 1947 ga je v goriški stolnici sv. Hilarija v mašnika posvetil goriški nadškof Carlo Margotti. Od 1947 do 1949 je bil župnik v tu Novakih, nato je odšel v Tolmin kjer je služboval do 1986. Po odhodu iz Tolmina je prevzel mesto župnika v Podnanosu, od kjer je upravljal še župnije in podružnice Šembid, Lozice, Podraga. Od 2005 pa je kot upokojenec bival v Šturjah o koder je po svojih močeh spremljal nekdanje župnije. 1. julija 2005 ga je zadela možganska kap, teden dni kasneje pa ga je bog poklical h sebi. Štrancar ima velike zasluge kot vzdrževalec in obnovitelj številnih podružničnih cerkva. Med njegovo službo v Novakih se je pozidal kor in zgradila nova zakristija. V Podnanosu je obnovil vaške kapelice, na Nanosu pa cerkev sv. Hieronima, ki je bila med 2. svetovno vojno porušena. Leta 1997 je v Novakih imel ponovitev zlate maše, nato leta 2007 ponobitev bisene maše. Obširnejši življenjepis pa je povzet iz Glasila župnije Tolnin Kamno.

Maša zadušnica je bila v cerkvi sv. Jurija v Šturjah, počiva pa na Sveti gori pri Gorici.


 

Praznik prvega sv. obhajila

V nedeljo 10. maja je bil v župnijah Cerkno, Novaki, Otalež in Šebrelje praznik prvega sv. obhajila. V župniji Novaki so bili trije prvobhajenci. Prvoobhajenci z starši, ki so se zbrali v župnišču, so v sprevodu, ki so ga spremljali pritrkovalci z pritrkavanjem, odšli v lepo okrašeno cerkev. Sv. mašo in obred prvega obhajila je vodil g. kaplan Gašper. Somaševal je tudi g. Janko Kosmač, ki je trenutno zaradi zdravljenja doma. Pel je otroški pevski zbor, ki ga je na kitaro spremljala zborovodja Eva Lahajnar. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.


Pokrajinska pritrkovalska srečanja v letu 2015

Pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev vabi vse pritrkovalke in pritrkovalce ter vse ljubitelje zvonov na pokrajinska pritrkovalska srečanja, ki bodo potekala naslednje nedelje:

Ilirska Bistrica (Primorska)
Prijave: Nada Blažko: 041-424-215

19.4.2015

Bled - otok (Gorenjska)
Prijave: Matej Indof: 041-699-971
Zbiranje ob 14. uri pod vilo Bled nato skupaj odrinemo na otok.

3.5.2015

Cerklje ob Krki (Dolenjska)

10.5.2015

Kronska gora (Štajerska in Koroška)

17.5.2015

Preska - Medvode (Ljubljana z okolico)

31.5.2015

Prijave za zadnja tri srečanja:
Matej Vinojčič
040-127-779
matej.vinojcic@gmail.com

Zbiranje se bo pričelo ob 14. uri, ob 15. uri pa se prične uradni del v cerkvi, kjer bomo počastili Jezusa v Najsvetejšem zakramentu, nato pa se bo vsaka pritrkovalska skupina predstavila v zvoniku z izbrano melodijo. Zaradi lažje organizacije so prijave obvezne.

Lepo vabljeni!

Matej Vinojčić, predsednik PKSB


Pokrajinsko pritrkovalsko srečanje Koprske škofije

19. aprila se je na lepo sončno nedeljsko popoldne pri cerkvi sv. Petra v Ilirski Bistrici zbralo 13 pritrkovalskih skupin, ki so se udeležile pokrajinskega pritrkovalskega srečanja, ki jih vsako leto prireja pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev. Sodelovala je tudi pritrkovalska skupina iz župnije Novaki. Ob 15h smo počastili Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. Nato je tamkajšnji g. župnik predstavil njihovo župnijo, cerkev in zvonove. Sledil je nastop vseh skupin v zvoniku. Nato smo se preselili v župnišče kjer je bila podelitev priznanj, določitev skupin, ki se jeseni udeležijo vseslovenskega srečanja za tem je sledila pogostitev. Lepo je srečati prijatelje pritrkovalce in spoznati nove ter si izmenjati razna mnenja.


 

Umrl je g. Marjan Kožlin

V ponedeljek 9. februarja popoldan je v župniji Vipolže v Brdih v 89. letu starosti h večnemu počitku, h bogu odšel nekdanji župnik v Novakih g. Marjan Kožlin. Rodil se je leta 1926 na Dobrovem v župniji Biljana v Brdih. V družini je bilo 8 otrok. Ena od sester je postala redovnica. Marijan Kožlin ni bil v duhovnika posvečen na praznik sv. Petra in Pavla, ker je bil premlad. V Vatikan je poslal prošnjo za spregled »pomanjkanje let« in je dobil odobritev. Posvečen je bil lahko na dan, ko je bil star 22 let in pol (to se je zgodilo 26. septembra 1948). V ljubljanski stolnici ga je posvetil škof Anton Vovk. Novo mašo je pel 3. oktobra 1948 v cerkvi sv. nadangela Mihaela v Biljani. Njegova prva služba je bila kot kaplan pri g. Mozetiču v Cerknem. Iz Cerknega je tudi upravljal tudi župnijo Novaki, kjer je obnovil župnišče. Leta 1952 je dobil dekret, da se preseli v župnijo Novaki. Bil je zelo delaven. Ustanovil je štiri pevske zbore, izučil dve madi pevki za organista, popravil v vojni poškodovane orgle. Na zvonik cekve postavil novo špico. Pa tudi ljudem je rad kaj popravil, tudi ure. Med tem je odslužil še eno leto vojaške obveznosti. Župnijo Novaki je vodil do leta 1966, ko je dobil dekrat za župnijo Podmelec, kjer je ostal 14 let. Nato je nastopil službo kot župnik v župniji Šempas, ki jo je vodil do leta 2000. Nakar je bil premeščen v župnijo Vipolže v Brdih, ki jo je vodil do smrti. Vse skozi je bil zelo razgleden, se dobro spoznal na tehniko pa tudi računalnik in internet mu nista bila tuja

Poslovilna sv. maša za pokojnega g. Marjana Kožlina je bila v Vipolžah v soboto 14. februarja dopoldne. Ob 13h je bil pripeljan v Biljano. Pogrebni obred z sv. mašo, ki je bila ob 15h v Biljani je vodil škof msgr. Metod Pirih v krogu 41. duhovnikov.

Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2014

Sv. Miklavž med novaškimi otroki

V petek 5. decembra 2014 je sv. Miklavž obiskal otroke v Novakih, ki so se ob šesti uri popoldne zbrali v cerkvi v Novakih. Po uvodnemu nagovoru Karmen, je otroški pevski zbor zapel pesmico o Miklavžu ob spremljavi kitare, na katero je zaigrala zborovodja Eva. Lepo petje je privabilo sv Miklavža in prišel obiskat otroke. Nato je otrokom delil darila. Otroci pa so Miklavžu prinesli risbice, ki jih je skrbno ogledal. Otroke je spraševal, če so bili kaj pridni, so ubogali starše. Umes pa še pogledal zapise v knjigi pogval, ter pohvalil otroke, da so bili pridni. Med razdeljevanjem daril so zapeli še eno pesmico, nato pa razdelil darila pevcem otroškega pevskega zbora. Otrokom je obljubil, če bodo pridni ubogljivi in radi molili, jih bo obiskal naslednje leto. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.


Svečnica

V letošnjem letu nas je zima zelo hudo zagrabila. Kot je že kazalo, da bo zima mila in skoraj brez snega, se je izkazalo ravno nasprotno. Že v petek 1. februarja je močno deževalo in proti večeru se je na drevju že začel nabrati žled, ki je v noči na soboto in vse dni do torka 4.februarja lomil veje dreves, jih tudi ruval. Območje zmrzali je segalo od nekje 600 m pa do okrog 1000 m nm.v.. Zaprte so bile vse poti, potrgana je električna napeljava. Zato še po dveh tednih po nekaterih hišah ni elektrike. Da se ne bi pokvarila hrana v zmrzovalnih skrinjah, se je naprej dobil kakšen mali električni agregat, ki se je nekaj ur uporabljalo pri eni ali več bližnjih hiš, nato pa se ga je prestavilo drugam. Kasneje se je pridobilo še več malih agregatov, da jih ni bilo potrebno tako pogosto premeščati. Končno se je priskrbelo en velik agregat, ki se je piklopil na trafo postajo, da je oskrboval z elektriko cel zaselek, še prej pa se je pregledalo niskonapetostno omrežje, da ni poškodovano. Ves čas pa potekajo akcije čiščenja poti, popravila elektrike, da se čim prej uspostavi normalno stanje. Na pomoč so priskočili tudi gasilci in prostovoljci. Tudi starejši ljudje ne pomnijo tako hudega žleda, da bi naredil tako veliko škodo kot letos. Nekaj utrinkov si oglejte v FOTOGALERIJI. Vas zanima kakšne zime so bile v preteklosti, poglejte ta Izpis iz arhiva

Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2013

Sv. Miklavž obiskal otroke v Novakih

V četrtek 5. decembra 2013 je sv. Miklavž obiskal otroke v Novakih, ki so se ob peti uri popoldne zbrali v cerkvi v Novakih. Ko so krasilke in čistilke čistile cerkev, so se spraševale, kaj le delajo sedaj otroci v cerkve. Ti so jim povedali, da so prišli molit, da bi jih obiskal sv. miklavž. Najprej so vsi otroci Miklavža skupno poklicali, ker se ni odzval, so zapeli pesmico o Miklavžu ob spremljavi kitare, na katero je zaigrala zborovodja Eva. In res ob lepi pesmi se je Miklavž prikazal pri cervenih vratih. Med sprehodom po cerkvi je pozdravljal otroke. Nato je otroke pohvalil, da so bili zelo pridni in jim nato razdelil darila. Med razdeljevanjem daril so zapeli še eno pesmico, nato je obljubil otrokom, če bodo pridni ubogljivi in radi molili, da jih obišče naslednje leto. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.


Romanje naSv. Višarje

V soboto 31. augusta smo romarji iz vseh župnij, ki so upravljane iz pastoralnega središča Cerkno romali na Sv. Višarje. Vse romarje so peljali trije autobusi en mali autobus in kombi. Romarji enega autobusa in kombija so odšli iz Cerknega eno uro prej, ker so romarji šli peš iz Trbiža na sv. Višarje. Ostali romarji pa smo se na sv. Višarje pripeljali z žičnico. Ob 1. uri je bila sv. maša nato pa po maši malica iz popotne torbe. Pot smo nadelvali v Rezijo, kjer nam je en vodič razložil posebnosti njihove govorice, drugi vodič pa nam je razkazal muzej Rezijanskih brusarjev, ter njihovo krajevno zgodovino. Odšli smo tudi na višjo razgledno točko, kjer se vidi cela rezijanska dolina. Domov smo se vračali preko Čedada, Robiča Kobarida nazaj v Cerkno, kamor smo prispeli okrog 9. urezvečer, polnih lepih utisov. Saj nam je bilo tudi vreme naklonjeno. Nekaj utrinkov si oglejte v FOTOGALERIJI.


G. kaplan Boštjan se poslavlja

V nedeljo14. julija 2013 je imel g. kaplan Botjan v Novakih poslovilno mašo. Med nas je prišel augusta 2010. Po novomašniškemu posvečenju je bila njegova prva služba kot kaplan v pastoralnem središču Cerkno, pod katerega spada tudi župnija Novaki. Med nammi je bil tri leta. Sedaj mu je naložena nova služba kot kaplan v župniji Bovec. Ljudem se je priljubil z preprostostjo in dobrosrčnostjo in takega bomo tudi ohranili v spominu. Kot darilo smo mu podarili pohodne palice, malo za šalo rečeno: ker jih bo rabil, ker sedaj žičnica na Kanin ne dela. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.


Prvo sv. obhajilo

Na binkoštno nedeljo 19. 5. 2013 je bil v župniji Novaki praznik praznik prvega sv. obhajila. Slovesno mašo so naznanili pritrkovalci, ki so tudi pospremili sprevod prvoobhajencev iz župnišča v cerkev. Zakrament sv. obhajila je prejlelo 5 prvoobhajencev. Ti si tudi sodelovali pri sv. maši, ki jo je daroval g. kaplan Boštjan, s prinašanjem darov na oltar. Za petje pa je poskrbel novaški mešani cerkveni pevski zbor pod vodstvom Eve Lahajnar, ki je tudi igrala na kitaro. Po maši so mašniku dali tudi darilo za njegov trud. V župnišču pa je prvoobhajance pričakala torta. Nekaj utrinkov si oglejte v FOTOGALERIJI. Popoldan pa so novaški pritrkovalci odšli na pritrkovalsko srečanje koperske škofije, ki je bilo v cerkvi sv. Mihaela v Kamnjah na Vipavskem. To župnijo vodi g. Rafko Klemenčič, ki je bil prej župnik v Spodnji Idriji.


Zlata poroka Antona in Jerice Mlakar v Novakih

V soboto 11. 5. 2013 sta si po 50. letih znova zaobljubila zvestobo Anton Mlakar in Jerica rojena Jemec (Kamška). V zakonu se jima je rodilo pet hčera. Pot do cerkve so s štrango zaprli fantje iz zaselka "Pri Cesti". Mučili so se z sestavljanjem kmečki voza. Pristopila je nevesta Jerica in z njeno pomočjo so nato hitro uredili. Nato so prišli še ostali sosednje in so vsi skupaj nazdravili še za na mnoga leta zdravja in medsebojnega razumevanja. Sv. mašo in poroko je vodil g. Zoran Zornik, ki je z lepo pridigo znal pričarati nasmeh na obraz. Po maši so se vsi še mal zadržali pred cerkvijo ob postrežbi in prijetnem klepetu ter zvokih harmonike. Nekaj utrinkov si oglejte v FOTOGALERIJI.Praznovanje Matrinskega dne v osnovni šoli v Novakih

V nedeljo 24. 3. 2013 so ob 4h popoldne otroci podružnične šole Novaki pod vodstvom učiteljic Tatjane Prezelj Kene, Tatjane Slabe in Vanje Lampič pripravili praznovanje ob materinskemu dnevu. Prisotne je pozdravil ravnatelj osnovne šole Cerkno mag. Milan Koželj. Otroci so nastopili z plesom, recitacijami, igrico in igranjem na glasbene inštrumente, ki so jih sami izdelali s pomočjo atijev. Klub slabemu vremenu je prišlo kar precej mamic in mater. Sledila je tudi pogostitev . Nekaj utrinkov si oglejte v FOTOGALERIJI.


Križev pot v Zakrižu

Letos na 3. postno nedeljo smo se že sedmič zbrali pri kapelci pod vasjo Zakriž. Lepo vreme je privabilo kar lepo šrevilo ki si se udeležili tradicionalnega križevega pota, ki ga vsako leto organizirajo Zakrižani. Žal je bilo letos klub lepemu vremenu manj ljudi. Morda je za to kriv gneg in zaradi tega je križev pot potekal po asfaltu okrog Zakriža. Z sodelovanjem pri krževem potu in molitvijo desetke rožnega venca so sodelovale naslednje skupine 1. postaja Zakrižani, 2. postaja bralci beril iz vseh župnijj, 3. postaja mladina, 4. postaja starši in 8. r., 5. postaja starši in 7. r., 6. postaja starši in 5. in 6. r. 7. postaja starši in 3. in 4. r., 8. postaja starši in 1. in 2. r., 9. postaja skupina nauk za odrasle, 10. postaja verniki iz soupavljanih župnij, 11. postaja člani ŽPS in GPS, 12. postaja odrasli skavti, 13. postaja člani medžupnijske Karitas, 14. postaja g. župnik in kaplan. Križev pot je bil letos posvečen družinam. Tudi letos so se pridne gospodinje iz Zakriža izkazale z lepo postrežbo s toplim čajem in ostalimi dobrotami. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.

Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2012

Miklavž obiskal otroke v Novakih

V sredo 5. 12. ob 5h popoldne so se otroci s starši zbrali v novaški cerkvi, kjer so pričakali sv. Miklavža. Najprej so mladinci uprizorili kratko igrico. Nato so otroci Miklavžu prinašali risbice. Ta pa je otroke spraševal, če so bili kaj pridni, ubogajo starše, kaj molijo... Nato jim je obljubil, če bodo še naprej pridni in ubogljivi, jih bo obiskal tudi drugo leto. Vsakemu otroku je Miklavž podaril vrečko z darili. Nekaj utrinkov si oglejte v FOTOGALERIJI.


Ceciljanka 2012

Vsako leto se ob godu sv. Cecilije svetnice zavetnice cerkvenih pevcev zberejo cerkveni pevski zbori iz vseh petih župnij, ki so upravljane iz pastoralnega sredošča v Cerknem v eni župnijski cerkvi. Ker letos novaška cerkev praznuje 250 letnico, se je lani na Ceciljanki v Šebreljah sklenilo, da letos Ceciljanko gosti župnija Novaki. Ob 17h sta dva avtobusa, eden iz Šebrelj, drugi iz Cerknega pripeljala pevce v Novake. Pred mašo se je najprej uglasilo skupni pevski zbor. Nato je bila ob 18h sv. maša, ki je bila za novaško župnijo tudi nedeljska, pri kateri so sodelovali vsi pevski zbori kot en mogočni pevski zbor. Po maši se je dolgoletni sodelavki in vestni pevki Reziki Klememnčič podelilo kot zahvalo za njen trud, sliko kjer je predstavljen novaški pevski zbor v raznih časovnih obdobjih, ter šopek cvetja. Župnik g. Zoran Zornik pa je Reziki podelil škofijsko priznanje. Po zaključku v cerkvi so se vsi pevci preselili v osnovno šolo, kjer je bila pripravljena pogostitev in se tam malo poveselili. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.


90 letnica prevoza zvonov na Sveto goro

V dneh 28. 29. in 30. septembra 2012 so potekale prireditve ob praznovanju 90 letnice prevoza zvonov na Sveto goro. V petek 28. septembra je v cerkvi sv.Štefana v Solkanu nastopilo 9 pevskih zborov. Vsak zbor je predstavljal eno desetletje. V soboto 29. septembra je bila v cekveni dvorani župnijske cekve Kristusa Odrešenika okrogla miza na temo "Odnos Slovencev do zvonov". V nedeljo 30. septembra je bil na Travniku v stari Gorici krajši kulturni program. Pred 90 leti so namreč iz livarne Brioli v Vidmu s kamioni pripeljali zvonove na Travnik. Nato pa so zvonove naložili na vozove in so jih furmarji s konji peljali na Sveto goro. Tako je tudi v nedeljo odpeljal originalni voz, kateri je peljal zvon pred 90. leti. Na vozu je bila sedaj replika največjega zvona. Prevoz je potekal natanko tako kot pred 90. leti. Najprej z štirimi pari konj, katerim so postopoma vpregali dodatne konje. Tako so na Prevaljah upregli 8 parov konj. Dva sta bila pa za rezrvo. Sprevod je spremlalo pritrkavanje in zvonjenje cerkvenih zvonov in pritrkavanje na miniaturne zvonove ob postajah križevega pota. S pritrkavanjem na miniaturne zvonove je na prvi postaji križevega pota sodelovala tudi pritrkovalska skupina iz Novakov. Furmarje so na Sveti gori sprejele žene v narodnih nošah in jih postregle z vinom kruhom in soljo. Nato so župniki vse povabili h sv. maši ki jo je vodil upokojeni škof msgr. Metod Pirih. Maša je potekala v slovenskem in italijanskem jeziku. Med mašo je škof blagoslovil obnovitvena dela na zvoniku. Ta so potekala od maja letos, ko zvonovi niso več zvonili. Obnovljena je bila konstrukcija za zvonove v zvoniku, strelovodi in sam zvonik. Naj omenim še to, da je te svetogorske zvonove pred 90. leti blagoslovil in posvetil goriški nadškof Frančišek Borga Sedej Cerklajnski rojak (Anžigovcov). Nekaj utrinkov si oglejte v FOTOGALERIJI.


Romanje vseh petih župnij na Dolenjsko

Kot vsako leto, smo se tudi letos zbrali romarji iz vseh petih župnij. Ob 6. uri je romarje odpeljal eden autobus iz Šebrelj drugi pa iz Novakov najprej v Cerkno, kjer se je zbralo večino romarjev. Pot se je nadaljevala preko Kladja in Sovodnja, kjer se je nam pridružilo še nekaj romarjev iz Otaležke župnije. Pot smo nadaljevali po Poljanski dolini, nato skozi Šentviški predor na južno ljubljansko obvoznico, kjer je bil napostjališču Barje krajši postanek. Prvi cilj je bil cistercijanski samostan v Stični, ki je najbolj poznan po vsakoletni srečanjih malih. Ogledali smo si samostan in muzej krščanske zgodovine. Nato smo se odpeljali proti drugemu cilju to je romarskemu središču novomeške škofije, cerkvi Marije pomočnice na Zaplazu kjer je pokopan bl. Lojze Grozde. Ta stoji na 544 m visokem hribču iz katerega je lep razgled po dolenjski gričkih in dolinah. Tu smo se srečali z romarji iz Adovščine in skupaj sodelovali z molitvijo in petjem pri sv. maši, ki jo je vodil g. župnik iz Ajdovščine z somaševanjem našega g. župnika Zorana. Bl. Lojze Grozde je pokopan v stranskem oltarju katerega odzadje krasi krasen mozaik patra Ivana Marka Rupnika. Po maši so prišli na vrsto naši nahrbtniki in se malo podprli s popotno hrano. Domačinka, ki je doma iz Šebrelj pa je vse pogostila z dobrom čvičkom. Polnih želočkov in dobre volje in lepih utisov smo se odpravili proti Šentrupertu, kjer smo si ogledali gostko cerkev. Nato smo obiskali Karmeličanke v samostanu v Mirni peči. Karmeličanski red je zelo strog, saj ne dovoljuje osebnega stika redovnic z ljudmi, med njimi in ljudmi je ograja, ki preprečuje medsebojni stik. Kjub temu so redovnicam poznane vse dobrote in slabosti sveta. Mimo Novega mesta smo nadaljevali pot do Žužrmberka, kjer smo si ogledali novo cerkev in imeli litanije. Cerkev in župnišče sta bila med drugo svetovno vojno poručena, danes pa je vse popolnoma obnovljeno. Domov smo se vračali polni lepih utisov. Na postajališču Barje je bil še kratek postanek preden smo se odpeljali proti domu. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.


g. Avgust Ipavec v Novakih

V nedeljo 15. julija je v Novakih daroval sv. mašo nekdanji kaplan Avgust Ipavec. Pri maši je sodeloval tudi mešani cerkveni pevski zbor iz Novakov, kateremu gre zahvala, da je temu velikemu glasbenemu skladatelju pel v čast. G. Avgust je pohvalil lepoto novaške cerkve, ki je sedaj dosti lepše urejena, kot je bila takrat, ko je kot kaplan maševal v Novakih. Starejši se ga še dobro spomnimo zaradi njegove dobrosrčnosti in prijaznosti. Njegova prva duhovna služba je bila kot kaplan v Cerknem. Ker po odhodu g. Marjana Kožlina v Novakih ni bilo duhovnika, je skupaj z g. Stankom Medveščekom upravljal tudi župnijo Novaki. Že kot kaplan, je čutil, da je rojen za glasbo. Ustvaril je mešani pevski zbor, ki je z inštrumentalno spremljavo pel na koncertih v Cerknem in Kobaridu in še drugih krajih. Bolan sem na srcu, je izjavil v zadovoljstvu, da je spet med nami, nevem kateri čaj mi bo pomagal. Nekaj utrinkov je v Fotogaleriji.

Rodil se je med vojno (2. junija leta 1940) na meji, v Gorici. Kot bogoslovec je v Ljubljani študiral teologijo in bil leta 1966 v Logu pri Vipavi posvečen v duhovnika. Desetletje je deloval v različnih slovenskih župnijah (v Cerknem, Izoli, Kobaridu, Idriji in Ravnici), medtem pa študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 1974 z odliko diplomiral iz kompozicije. Po diplomi je odšel na Dunaj – v načrtu je bilo za eno leto –, da bi se na glasbeni akademiji še izpopolnil. Srečanje z Alfredom Uhlom, profesorjem na dunajski glasbeni akademiji, ga je prepričalo, da se glasba in duhovništvo ne izključujeta, ampak ravno nasprotno. »Kolikokrat se moram prav umetnosti zahvaliti, da nisem brezčutno šel mimo človeka, ki trpi,« pravi Avgust Ipavec, ki se mu je načrtovano eno leto na Dunaju dodobra »raztegnilo« – že desetletja deluje kot dušni pastir v dunajski bolnišnici Otto-Wagner-Spittal. V goli delovni sobi s surovo obklesanimi tramovi, ki je spremenjena v skrit prostor z odprtimi vrati za sestre in zdravnike, duhovnik Ipavec – kadar mu čas med obiski bolnikov dopušča – ustvarja in piše skladbe. »Dvojno« življenje, duhovnika in skladatelja, se dopolnjuje. "Življenje duhovnika daje mogočen izraz drugemu življenju, življenju skladatelja. Njegove skladbe sledijo jasni duhovni zamisli," so zapisali Avstrijci ob podelitvi častne nagrade Zlatega častnega znaka Republike Avstrije 4. decembra 2006.

Značilno za Ipavčevo ustvarjanje je, da piše za velike zasedbe – poleg orkestra vključi več zborov, recitatorjev, solistov, tudi plesalcev. Piše v več jezikih in za izvedbo povabi zbore iz različnih dežel. Poleg po baletni suiti Zlatorog (1974) ga poznamo še po številnih oratorijih, kantatah, mašah; posebno je odmevala Božična pastorala (1999), mogočno delo o Jezusovem rojstvu, ter Fonte d'Amore, zgodba o sv. Frančišku. Stiški menihi pa si ga bodo zapomnili po oratoriju, ki ga je napisal ob 900-letnici cistercijanskega reda. Nekaj časa je bival med njimi in nastala je Ad missam in agris (Maša na polju), zgodba o svetih Benediktu in Bernardu. Najbolj poznan pa je Avgust Ipavec po Missa populorum (Maša narodov), to je edina maša v cerkveni glasbeni zgodovini, napisana v štirih jezikih. Večkrat so jo izvedli tudi v slovenskih cerkvah. »Vendar vedno v obliki koncerta,« pravi Ipavec in pristavi, da slovenska Cerkev – za razliko od dunajske in drugih evropskih prestolnic – njegovim delom ni dala posebne pozornosti. Leta 2003, na primer, so na Sveti Gori izvajali Mašo narodov v obliki koncerta, naslednji dan pa je v dunajski katedrali ob njenih zvokih maševal kardinal Schönborn. »Hvala za veličastno delo, ki izžareva moč vere in ljudi povezuje,« se je Ipavcu pisno zahvalil kardinal. (Povzeto iz Družine)


Praznik ob 250 letnici cerkve sv. Tomaža

Nedelja, 1. julija 2012, za novaško župnijo ni bila običajna nedelja. Ob farnem zavetniku sv. Tomažu je župnija praznovala 250 letnico, od kar je bila sedanja cekkev zgrajena in posvečena kot zakramentalna, da so se se lahko v njej vršile sv. maše in župnija, takrat še duhovnija dobila svojega duhovnika, ki je tudi bival v Novakih.
Na praznovanje se je župnija temeljito pripravila, v prezbiteriju se je položil nov tlak ter izdelana je tudi nova oltarna miza in ambon. Sv. Mašo je vodil upokojeni škof msg. Metod Pirih. Povabljeni so bili tudi vsi duhovniki, ki so kdajkoli delovali v Novakih in rojak, domačin g. Slavko Obed. Škof je najprej blagoslovil novi tlak v prezbiteriju, posvetil novi oltar, kjer se bodo vršile mašne daritve ter ambon, kjer se bo oznanjala božja beseda. Ob krašenju posvečenega oltarja se je povedalo sledeče. Sledila je sv. maša. Po maši je bil ofer za cerkev. Ob tej priliki je bila izdana knjižica z kratko 250 letno zgodovino cerkve. Po končanih obredih pa smo se vsi poveseli v veseli družbi in postrežbi pred cerkvijo. Hvala vsem, ki ste darovali za cerkvev in pomagali pri pripravi tega velikega in lepega praznika. Hvala in bog Vam obilo povrni. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.


Priprava na praznik cerkve

Letos bo župnija Novaki praznovala častljivi jubilej. Sedanja cerkev sv Tomaža v Novakih služi bogu že četrt tisočletja. Da bi ta pomemben dogodek dostojno počasili, se je župnijski pastoralni svet odločil, da damo cerkvi ob tem pombnemu jubileju lep in trajen pečat. Tako se od 11. junija v cerkvi izvajajo obnovitvena dela, ki potekajo po predvidenem planu. Vsem, ki ste do sedaj pomagali hvala in bog vam povrni.


Imenovanje novega škofa ordinarija v Kopru

V soboto, 26. maja 2012, je Vatikan sprejel prošnjo za upokojitev našega škofa Metoda Piriha, ki je že lani maja izpolnil 75 let, in za novega škofa imenoval dosedanjega pomožnega škofa Jurija. Za vestno služenje škofa Metoda in za plemenitega novega škofa Jurija Bogu hvala!.
msgr.dr. Jurij Bizjak bo novo funkcijo uradno prevzel po slovesni umestitvi, ki bo v Kopru 23. junija.
Njegovo geslo je: Pogum, vse ljudstvo v deželi. Preberite škofovo izjavo.


Pokrajinska srečanja pritrkovalcev

Pozdravljeni!

Sporočam vam datume pritrkovalskih srečanj za leto 2012, zaradi težav z objavo v tedniku Družina.
Prijetno smo začeli s pritrkovalskim srečanjem za štajersko regijo v Šmartnem v Rožni dolini,
nadaljujemo na primorskem, nato lj- okolica, gorenjska in nazadnje doljenjska

6.5. - Šmartno v Rožni dolini
13.5. - Šlovrenc
20.5. - Lj-Škofljica
27.5. - Bohinj
3.6. - Dobrnič

Za vseslovensko srečanje se še dogovarjamo, predvidoma naj bi bila to druga nedelja v mesecu septembru.
Predlogov je bilo kar nekaj, verjetno bo tokrat na vrsti dolenjska regija.

Obilo blagoslova ob izvabljanju pritrkovalskih melodij vam želim in pošiljam
lep pozdrav iz ljubljanskega bogoslovja.

Boštjan Gorišek, predsednik PKSB


Praznovanje materinskega dne v Novakih

V nedeljo 25. marca ob 16 uri popoldne so učenci skupaj z učiteljicami iz osnovne šole Novaki pripravili praznvanje materinskega dne. Otroci so sodelovali z recitacijami, šljivimi igricami, plesi.... Po predstavi je krajevna skupnost in turistično društvo Novaki pripravilo pogostitev. Nekaj utrinkov si oglejte v FOTOGALERIJI.


Križev pot v Zakrižu

V nedeljo 11. marca ob lepem sončnem popoldnevu se je pri kapelici pod vasjo Zakriž zbralo veliko število ljudi, ki si se udeležili tradicionalnega, zdaj že šestega križevega pota, ki se je pričel ob 15, uri. Z petjem in molitvijo so sodelovale naslednje skupine: Zakrižani, bralci beril iz vseh župnij, 9. razred skupaj z starši, skavti po osnovni šoli, 7. in 8. razred skupaj z starši, 5. in 6. razred skupaj z starši, 3. in 4. razred skupaj z starši, 1.in 2. razred skupaj z starši, veroučenci in starši iz Novakov, verniki iz Šebrelj Jagršč in Otaleža, člani ŽPS in ŽGS, člani župnijske karitas, odrasli skavti ter župnik in kaplan. Pot je vodila po ustaljeni trasi, ki se je zaključika v cerkvi v Zakrižu. Po končanem križevem potu so pridne zakrižanske gospodinje vse udeležence pogostile z toplim čajem in dobrotami. Nekaj utrinkov je v FOTOGALERIJI


Obnovljena fotogalerija Župnija Novaki

V fotogaleriji Župnije Novaki je dodano nekaj starih fotografij hiš in iz življenja nekoč. Črnobele fotografije so iz arhiva Etnografskega muzeja Slovenije. Nekatere hiše in orodja lahko vidite le še na fotografijah, saj nekaterih hiš ni več nekatere pa so obnovljene. Tudi staro orodje se že davno ne uporablja več, ker ga je nadomestila modernejša mehanizacija. Spremembe si oglejte v FOTOGALERIJI.

na vrh


Pomembni dogodki v župniji iz preteklih let

V preteklih letih se je v Novakih zgodilo veliko pomembnih dogodkov: sestanki ŽPSov na medžupnijski in dekanijski ravni, Ceciljanka, dekanijska srečanja pevskih zborov, miklavževanje, pritrkovalska srečanja, romanja, križev pot v Zakrižu.... Med njimi je tudi hudo neurje z poplavami, ki so prizadele nekatere dele Novakov in odnesle Partizansko bolnišnico Franja. Te si lahko ogledate na naslednji strani. Sledite tej povezavi --> za več si oglejte...na vrh

Kratka predstavitev župnije sv. Tomaža NovakiŽupnija

 Predstavitev vasi Novaki, življanja na vasi njenih značilnosti skozi čas.


Utrip župnije

Kronološki pregled dogodkov v župniji z povezavami za pripadajoče fotogalerije.


Duhovništvo

Predstavitev duhovnikov in redovnic, ki so bili rojeni v Novakih in duhovnikov, ki so živeli v Novakih.


Cerkev

Predstavitev cerkve sv. Tomaža v Novakih in njene zgodovine.


Pevski zbor

Predstavitev cerkvenrga petja in pevskih zborov župniji Novaki.


Pritrkovalci

O pritrkovalcih in pritrkavanju na cerkvene zvonove v župniji Novaki.Opozorilo
Ste prišli na to stran s pomočjo iskalnika: Najdi.si, Google, Yahoo, ....? Če ne vidite napisa "Župnija Novaki" zgoraj in menija na levi strani, OSVEŽITE stran. Iskalniki vam velikokrat ponudijo naslov za podstran, zato se stran župnije Novaki ne naloži v celoti.
AdministratorKontakt

Predstavitev župnije ureja : Janko Razpet
zvonar in mežnar v župniji sv. Tomaža Novaki
Moja spletna stran: http://breznkar.naspletu.com/
barvne fotografije - Foto: Janko Razpet
črnobele fotografije - Foto: Janko Razpet
in arhiv Etnografskega muzeja Slovenije

    
Želite, da na tej župnijski strani dodamo še kako zanimivo vsebino, fotografije itd...
imate še kakšen drug predlog, da naredimo župnijsko stran še bolj zanimivo.
Če vam stran ni všeč povejte! Še bolj pa bom Vesel vaših pohval.

na vrh