Dogodki v župniji iz preteklih let

nazaj na novejše dogodke


Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2011


Miklavž obiskal Novaške otroke

Prišel je zimski čas in z njim Miklavž. Tako je letos kar 19 otrok prosilo Miklavža, da jih obišče na domu. V soboto 4, decembra 2011 se je v župnišču v Novakih zbrali Miklavž trije angelčki in trije hudički. Pregledali seznam prošenj otrok, pripravili darila in določili vrstni red obiskov. Ob 16. uri popoldan so odšli h prvi hiši kjer so jih pričakovali otroci. Hudički so pohiteli naprej, da so strašili otroke. Za njim je prišel Miklavž in angelčki. Po kratkem spraševanju je Miklavž otroke obdaril. Otroci sose Miklavžu zahvalili in obljubili, da bodo pridni. Miklavž pa jim je obljubil, da jih drugo leto spet obišče. Nekaj utrinkov je v FOTOGALERIJI


Ceciljanka 2011 v Šebreljah

V soboto 19. novembra 2011 je župnija Šebrelje organizirala Ceciljanko, na kateri so sodelovali cerkveni pevski zbori iz vseh petih župnij: Šebrelje, Cerkno, Novaki, Otalež in Jagršče. Organiziran je bil autobusni prevoz. Iz Novakov je odpeljal ob 16.15h v Cerknem pobral pevce iz Cerknega, ter na križišču za Otalež pevce iz Otaleža. Ob prihodu v Šebrelje so bile v župnijski cerkvi najprej skupne vaje, pri kateri sta glavove uglaševala organistija Ana iz Šebrelj pod taktiko zborovodja Pavleta Magajna. Ob 18h je bila sv. maša, pri kateri so sodelovali skupno vsi zbori. Župnik g. Zoran je v svojem govoru povaril pomen pevskih zborov pri sv maši saj pevski zbori z petjem ne samo polepšajo ampak tudi povezujejo in združujejo dogajanje pri sv. maši. Po maši pa je šebreljska župnija pripravila v dvorani gasilskega doma pogostitev, ki je potekala v veselem vzdušju. Ob koncu pa so sklenili, da se drugo leto spet skupaj dobijo v župniji Novaki, ki drugo leto praznuje 250 letnico cerkve. Nekaj posnetkov si oglejte v FOTOGALERIJI.


ŽPS in ŽGS 2011 župnije Novaki

V sredo 9. novembra je bil v župnišču v Novakih sestanek župnijskega pastoralnega in gospodarskega sveta. Pregledali smo sklepe z srečanja župnijskih pasoralih svetov iz vseh župnij v Otaležu. Oblikovali smo bogoslužje tretjih nedelj v mesecu. Posvetovali smo se o pripravi miklavževanja, izdelave jaslic, adventne spovedi ter božične polnočnice. Spomladi naj bi imela župnija romanje h slovenskim koreninam (Gospa sveta). Pevci so podali nekaj mnnenj za preureditev sobe za vaje v župnišču. Precej govora je bilo okoli priprav ob 250 letnici novaške cerkve. Zapisnik 5. seje ŽPS in ŽGS Novaki objavljen v oznanilih št.: 46/2011.


Medžupnijski ŽPS 2011 v Otaležu

V soboto 24. septembra 2011 ob 9uri so se v Otaležu zbrali člani župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS). Udeležba je bila kar solidna, okoli 30 članov iz župnij Cerkno, Novaki, Šebrelje in Otalež. Srečanje smo začeli z češčenjem najsvetejšega v cerkvi sv. Katarine v Otaležu. Nato je župnik g. Zoran podal nekaj duhovnih misli ob letošnjem novemu pastoralnemu letu. Sledila je kava z priboljški v župnišču. Nato je g. Zoran z štetjem sestavil tri delovne skupine, ki so imele vsaka svojo nalogo: Oznanjevanje, Bogoslužje in Dobrodelnost. V skupinah smo se pogovarjali o tekočih problemih in kaj bi se dalo narediti za naše poslanstvo in povezovanje med župnijami in v dobro vsem župljanom. Nato je sledil plenum, kjer se je pregledalo delo vseh treh skupin in to z župnikom g. Zoranom pokomentiralo. Povzetek slepov lahko prebetete tukaj. Srečanje se je zaključilo okrog 12ure 30 min. Nekaj posnetkov pa v FOTOGALERIJI.


Romanje h Mariji na Barbano

V soboto 27. augusta smo romarji iz vseh petih župnij romali h Mariji na oroku Barbana pri Gradežu v Italiji. Iz Novakiv je autobus odpeljal 6 uri 15 min, ki je v Šebreljah pobral romarje iz šebrelj. Iz Cerknega pa sta bo 7 uri odpeljala dva autobusa. Romanje je vodil župnik g. Zoran Zornik ter kaplan g. Boštjan Fegic. Pot je vodila čez mejni prehod Vrtojba do Ogleja, kjer smo si ogledali Oglejsko baziliko z znamenitimi freskami iz 4. stoletja. Nato smo pot nadaljevali do Gradeža, od koder smo se z barko odpeljali na otok Barbana. Ob 13. uri je bila sv. maša. Nato je bilo še malo prostega časa, ki ga je izkoristil vsak po svoje. Ob 15 uri pa smo se vkrcali na barko in vrnili v Gradež. Pot smo nadaljevali proti Sloveniji in Gorici. Naslednji postanek je bil frančiškanski samostan Kostanjevica nad Novo gorico, kjer smo v cerkvi imeli litanije. Po kratkem postanku pa smo se polni lepih utisov z romanja vračali proti domu. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotoalbumu.


Odaja na TV Slovenija o Vipavski pritrkava

V nedeljo 14. augusta 2011 ob 11uri 30 min je bila na prvem programu TV Slovenija v odaji Obzoje duha prikazana prireditev Vipavska pritrkava, ki je bila na Vipavskem v nedeljo 26. junija 2011 v spomin na 160 letnico rojstva prof. Ivana Mercina velikega slovenskega glasbenika, zvonoslovca in kolavdatorja. V odaji so o pritrkavanju spregovorili nekateri duhovniki iz vipavske doline, Nada Blaško, ki je organizatorka projekta Vipavska pritrkuje in zbornika vipavskih cerkva ter posamezni pritrkovalci iz vipavske doline.


Predstavitev Slonokoščene obale

V soboto 6. augusta ob 20 uri sta na pobudo Marije Tušar, Nataša Felc iz Črnega vrha na Idrijo in Janez Hvala iz Vojskega v župnijski cerkvi sv. Tomaža v Novakih, predstavila misijonsko deželo, Slonokoščeno obalo. Bila sta na obisku pri tamkajšnjih misijonarjih. Nataša je po poklicu pedagoinja, Janez pa arthiket. Poleg Marije Tušar iz Novakov tudi onadva skupaj nadaljujejo študij na Katehetsko pastoralni šoli v Vipavi biblična smer. Predstavitev je trajala dve uri in sta nam predstavila svoja doživetja na Slonokoščeni obali. V tem fotoalbumu si ogledate nekaj utrinkov iz Slonokoščene obale. Vir: GoogleMap.


Vipavska pritrkava

Kot član pritrkovalskega društva Ivana Mercina iz Ajdovščine sem se v nedeljo 26. junija 2011 z novaškimi pritrkovalci udeležil prireditve Vipavska pritrkuje ob 160 letnici rojstva prof. Ivana Mercina velikega slovenskega glasbenika, zvonoslovca in kolavdatorja. Pritrkavali smo v župnijski cerkvi sv. Ane v Batujah, kjer trenutno nimajo svojih pritrkovalcev. Sprejel nas je župnik g. Ivan Maslo, ki je bil pred leti tri leta kaplan v Cerknem. Bili smo gostoljubno sprejeti. Ob 13 uri so se oglasili zvonovo vseh cerkva in kapel v Vipavski dekaniji (preko 55 cerkva in kapel) Nato se je pritrkavalo s postopnim uključevanjem prit. ekip kot nekakšna naveza z 15 minutnim pritrkavanjem ali 3 minutnim zvonjenjem, če ni bilo možno pritrkavat. Naslednja ekipa je je uključila 5 minut za predhodno, če je predhodna pritrkavala ali 2 minuti kasneje če je predhodna zvonila. Ta naveza se je pomikala proti Gočam, kjer so se kot zadnji ob 16.18 oglasili Goški zvonovi. Nato se je položilo cvetje na grob prof. Ivana Mercina. Sledila je sv. maša ki jo je vodil koprski pomožni škof msg. Jurij Bizjak. Sodelovali so tudi lokavški furmarji, ki so vozili pritrkovalce na Goče. S kočijo se je pripeljal tudi škof. Po sv. maši je sledila pogostitev in prijetno druženje do poznih ur. Prireditev je snemala tudi TV Slovenija in bo na sporedu v nedljo 14. augusta in ponedeljek 15. augusta. Utrinke z prvega obhajila si lahko ogledate FOTOGALERIJI.


Srečanje pritrkovalcev Koperske škofije 2011 v Vrtojbi

V nedeljo 22. maja 2011 je bilo pokrajinsko srečaje pritrkovalcev, katero prireja pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev. Za kopersko škofijo je bilo letos srečanje v Vrtojbi na goriškem. Zbralo se je 11 skupin iz primorske. Že pred srečanjem je nas Novaške pritrkovalce sprejel tamkajšnji župnik g. Anton Gleščič in se pri tem spomnil Cerknega, kjer je služil eno leto kot kaplan. G.Anton Gleščič nam je ob prijetnem klepetu naročil, da moramo v njegovem imenu pozdravit vse cerkljane. Sledile so litanije. Po litanijah je g. župnik predstavil svojo župnijo in cerkev srca Jezusovega. Nato so se v zvoniku zvrstile pritrkovalske skupine. Sledila je pogostitev na dvorišču župnišča, kjer so vse sodelujoče skupine prejele priznanja za sodelovanje. Izbrane so bile tudi skupine za sodelovanje na vseslovenskem srečanju, ki bo 4. sebtembra 2011 v Ajdovščini. Nekaj utrinkov z srečanja lahko vidite v FOTOGALERIJI.


Praznik prvega svetega obhajila

V nedeljo 15. maja 2011 je bil v vseh petih župnijah praznik prvega sv. obhajila. V Novaški župniji je bilo 6 prvoobhajencev. Lepo praznovanje pa je pokvarila "ta uscana" Zofka, ki je bila res radodarna z dežjem. Tako je odpadel sprevod prvoobhajencev iz župnišča v cerkev. Obrede prvega obhajila je vodil g. kaplan Boštjan. Praznovanje so polepšali pritrkovalci z pritrkavanjem. Pri sv. maši pa je pel novaški mešani cerkveni pevski zbor. Utrinke z prvega obhajila si lahko ogledate FOTOGALERIJI.


Romanje pevcev v slovensko Istro

V soboto 14. maja 2011 so prevci cekvenih zborov iz vseh petih župnij romali v slovensko Istro h g. Jožefu Jakopiču in g. Borisu Čebanovemu. Autobus je ob 6.30 odpeljal iz Novakov ob 7. uri pa iz Cerknega. Na Želinu pa se je pridružil še mali autobus z romarji iz Šebrelj, Jagršč in Otaleža. Pot nas je vodila po autocesti do konca znamenitega viadukta nad Črnim kalom, od kjer smo zavili v dolino proti Buzetu. Peljali smo se mimo Hrastovelj, , nato skozi Hubet, Gradišče v Sočergo. Tam smo se srečali z g. Jožefom Jakopičem, ki vse te župnije in podružnice upravlja V tamkajšniji cerkvi smo imeli sv. mašo, ki jo je daroval g. Jožef, somaševal pa je naš g. župnik Zoran Zornik. G. jožef nam je predstavil svojo župnijo. potarnal je nad slabo sodelovanje vernikov, saj od celotne župnije in vseh podružnic, ki jih upravlja je komaj toliko nedeljnikov, kot v najmanjši cerkljanski župniji Jagršče. Po tamkajšnjih vaseh so ostali povečini le starejši. Mlajši pa so se izselili in prihajajo le na vikende. Po sv. maši nas je g. Jožef pogostil z dobrotami, vinom ter sokovi. Nato smo si ogledali še cerkev v Pregari, ki jo upravlja g. Jožef. Sledilo je kosilo v restavraciji v Gračišču. Po kosilu smo se poslovili od g. Jožefa, ter nadaljevali pot mimo Kopra, skozi Šmarje do Koštabone, do g. Borisa Čebanovega. Tu smo si ogledali dve cerkvi in v eni imeli litanije. Tudi g. Boris nas je pogostil. Nato nas je g. Boris vodil v Krkavče, vas ki stoji na kamnitih tleh, kjer je tamkajšnji g. župnik razkazal cerkev, ki je upravljana iz Koštabone, nato smo odšli ogledat njihov Krkavčanski kamen. O tem kamnu in njegovemu pomenu je več legend. Vračali smo se po autocesti z kratkim postankom na počivališču na Ravbarkomandi. Domov smo se vrnili v večernih urah. Nekaj utrinkov pa vidite v FOTOGALERIJI.


Revija cerkvenih pevskih zborov Idrijsko-Cerkljanske dekanije

V nedeljo 3. aprila 2011 ob 15.30 uri je bila v cerkvi sv. Jožefa v Idriji revija cerkvenih in župnijskih pevskih zborov iz celotne dekanije. Nastopilo je 10 pevskih zborov, iz Idrije, Ledin, Otaleža, Vojskega, Novakov, Sp. Idrije, Cerknega, Godoviča, Zavratca in Črnega vrha nad Idrijo. Vsak zbor je zapel po dve pesmi po svoji izbiri. Nato pa je dve pesmi zapel združeni zbor z preko 270 pevci. Utrinke z revije pevskih zborov si lahko ogledate FOTOGALERIJI.


Materinski dan 2011

Kot vsako leto so tudi letos učenci podružnične šole Novaki skupaj z učiteljicami in krajevno skupnost Novaki pripravili prireditev v počastitev materinskega dne. V nedeljo 3. aprila ob 9.30h se je v osnovni šoli zbralo kar veliko mamic in ostalih obiskovalcev prireditve. Otroci so nastopili z petjem, plesom uprizorili so tudi igrice. Sodeloval je tudi domači ansambel z pevci. Po preireditvi pa je sledila še pogostitev. Nekaj utrinkov pa vidite v FOTOGALERIJI.


Križev pot 2011 v Zakrižu

V nedeljo 27. marca 2011 ob 15. uri popoldne smo se zopet zbrali tokrat na že 5. tradicionalnem križevem potu v Zakrižu. To leto je prvič potekal pod vodstvom župnika g. Zorana Zornik in kaplana g. Boštjana Fegic. Kot vsako leto so tudi letos pri posameznih postajah sodelovali: Zakrižani, bralci beril iz vseh župnij, skavti po osnovni šoli, 7. in 8. razred, 5. in 6. razred, 3. in 4. razred ter 1. in 2. razred skupaj s starši, veroučenci in starši iz Novakov, verniki iz Šebrelj, jagršč in Otaleža, člani ŽPS in ŽGS, člani župnijske Karitas, odrasli skavti ter župnik in kaplan. Po zaključku križevega pota pa so pridne gospodinje iz Zakriža postregle z toplim čajem in prigriskom. Utrinke z letošnjega križevega pota si lahko ogledate FOTOGALERIJI.


Dekanijsko srečanje župnijskih pastoralnih svetov Cerkljanske

V soboto 19. marca 2011 smo se sodelavci župnijskih pastoralnih svetov župnij na Cerkljanskem zbrali v cerkvi sv, Jožefa v Idriji. Ob 9. uri smo pričeli srečanje z petjem v cerkvi. Nato je g. dekan vse prisotne povabil na kavico v župnišče. Po osvežitvi je g. dekan predstavil pomembnost pastoralnega sveta v cerkvi. Sledila je sestava petih skupin po 10 udeležencev. Vsak udeleženec je izbral listič z njemu vsečno barvo od petih možnih. Nato je vsaka skupina z vodjo odšla v svoj prostor. Tri od ter skupin so imele nalogo, da prestavijo predloge in poglede glede delovanja raznih dejavnosti v župnijah. Dve skupini pa o molitvenih dejavnostih v župnijah. Po uri in pol, ki je bil na razpolago, pa so vodje skupin vsem udeležencem predstavile sklepe in ugotovitve v posameznih spupinah. Nato pa je g. dekan napravil povzetek vseh pridobljenih sklepov in predlogov. Za zaključek pa je sledila pogostitev z pico in sokovi. Zaključek srečanja je bil po 13. uri popoldne. Nekaj utrinkov pa vidite v FOTOGALERIJI.


Pritrkovalska okrogla miza

V petek 18. sebtembra 2011 smo se na povabilo pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev zbrali na Teološki fakulteti v Ljubljani pritrkovalci iz Slovenskih župnij. Z uvodnim govorom je pitrkovalce pozdravil predsednik krožka Martin Golob. Nato je mojster za montažo zvonov Tomaž Klopčič predstavil svoje podjetje, ki se ukvarja z montažo zvonov in elektrifikacijo zvonjenja. Tako smo spoznali nekatere novosti, ki so dosežene pri razvoju zvonjenja. Sledila je določitev pokrajinskih pritrkovalskih srečanj v letošnjem letu. Za Primorsko je bila izbrana župnija Vrtojba pri N. Gorici srečanje pa bo 22. maja. Vseslovensko srečanje pa bo 4. sebtembra v Ajdovščini. Za ostale pokrajine pa bo v sredstvih obveščanja objavljeno po uskladitvi datumov srečanj. Letos mineva 160 let od rojstva velikega slovenskega zvonoslovca in pritrkovalca Ivana Mercina. Pritrkovalsko društvo, ki nosi ime Ivan Mercina, bo v počastitev jubileja pripravilo obsežno prireditev "Vipavska pritrkuje". Kako bo to potekalo je predstavila predsednica pritrkovalskega društva Nada Blaško. Prireditev bo 26. junija. Pritrkavalo pa se bo po vseh cerkvah v Vipavski dekaniji. Prireditev se bo zaključila z položitvijo venca na grob Ivana Mercina na Gočah, nato pa bo v tamkajšnji cerkvi sv. maša ki jo bo vodil škof msg. Jurij Bizjak. Utrinke z pritrkovalske okrogle mize si lahko ogledate FOTOGALERIJI.


Obnovljena spletna stran župnije Cerkno

Spletna stran župnije Cerkno zadnje čase dobiva nekoliko drugačno podobo. Ker je po novem v Cerknem pastoralno središče, od kjer se upravljajo župnije: Cerkno, Novaki, Šebrelje, Otalež in Jagršče, bo tudi spletna stran prilagojena tako, da bo zajemala vseh 5 župnij. Stran je trenutno še v delu, vendar nekatere novosti so že vidne. Še vedno pa ste vabljeni, da obiščete spletno stran župnije Novaki. Če menite, bi bilo kaj zanimivo, da se objavljavi na spletni strani župnije Novaki, mi sporičite na moj kontakni E-mail naslov. Tudi komentarji o novaški župnijski spletni strani so dobrodošli.

administrator


na vrh


Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2010

Ceciljanka 2010

V počastitev sv. Cecilije zavetnice cerkvenih pevcev in glasbenikov so se v soboto 27. decembra 2010 ob 17.30 uri v cerkvi sv. Ane v Cerknem zbrali cerveni pevski zbori iz vseh pet župnij, katere sedaj upravljata g. župnik Zoran Zornik in g. kaplan Boštjan Fegic. Sodelovali so cerkveni mešani pevski zbor iz Cerknega, otroški pevski zbor iz Cerknega, cerkveni mešani pevski zbor iz Novakov, cerkveni mešani pevski zbor iz Otaleža ter cerkveni mešani pevski zbor iz Šebrelj. Najprej so bile skupne vaje. Ob 18. uri je bila sv. maša ki jo je vodil g. kaplan Boštjan s somaševanjem g. župnika Zorana. Najprej je vse prisotne pozdravila Viktorija Likar. Pri sv. maši so sodelovali vsi cerkveni pevski zbori pod vodstvom zborovodje Eve ter organistom Pavletom Magajna. Otroški cerkveni pevski zbor pa je vodila zborovodja Doroles. Po sv. maši je sledila pogostitev vseh pevcev v župnišču. Nekaj utrinkov pa vidite v FOTOGALERIJI.


Medžupnijsko romanje - Madona della Corona

V soboto 25. sebtembra 2010 so se romarji iz župnij Cerkno, Novaki, Šebrelje Jagršče in Otalež z dvema autobusoma podali na romanje v marijno svetošče Madona della Corona nad Gardskim jezerom pri Veroni v italiji. Svetišče Madona della Corona se nahaja v Spiazzi, na meji med Caprino Veronese in Ferrara gorovju Baldo v provinci Verona. Legenda pravi da se je kip žalostne matere božje z mrtvim Jezusom v naročju čudežno pojavil leta 1522 v gorovju Baldo. V petnajstem stoletju je bil to Hermitage, Prva cerkev je bila odprta leta 1530, po obisku škofa Gian Matteo Giberti. Ta je postala svetišče v 1625, ko Vitezi Malte začeli z obnovo cerkve, ki se je končala leta 1680. Prvotno svetišče je znano kot Santa Maria di Montebaldo. Leta 1898 je bilo sklenjeno, da se jo razširi za okoli dva metra na prostem, tako se je v 1899 obnovila fasada in je bila prezidana v gotskem slogu in okrašena z marmorja Sant'Ambrogio. Leta 1928 so bile nekatere spremembe na glavnem oltarju Madonna v niši. V "svetem letu" 1975 so se začela dela za obnovo cerkve. V skalo so vklesali dodaten prostor za povečavo iz 220 m2 na 600 m2. Zdaj je cerkev dolga 30 m široka 20 m in njegovo kupolo je 18 metrov visoko. Svetišče je bilo posvečeno 4. junija 1978. Dokončanje prestrukturiranja je bilo storjeno v čast obiska papeža Janeza Pavla II 17. aprila 1988. Nekoč je bilo svetišče dostopno le z vzponom po stopnicah iz doline Adige. Danes je dostopeno tudi po asfaltni cesti iz vasi Spiazzi, ki se konča v predoru, ki je bil skopan skozi skalo leta 1922, kjer je razstavljena slika Madonna. Na poti do svetišča je štirinajstih postaj križevega pota. Nazaj grede smo se ustavili v Veroni in si ogledali areno. Utrinke z romanja si lahko ogledate FOTOGALERIJI. Ker ste nekateri želeli kako fotografijo z romanja, jih lahko naročite preko moje Elektonske pošte. Napišite številko fotografije in kdo jih naroča.


Pritrkovalci iz Novakov na vseslovenskem srečanju pritrkovalcev v Ljubljanski stolnici

V nedeljo 12. sebtembra 2010 ob 15 uri popldan je bilo v Ljubljanski stolnici sv. Nikolaja vseslovensko srečanje pritrkovalcev, katerega je organiziral pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev. V prvem delu je nastopilo 10 pritrkovalskih skupin, od vseh 22 skupin, ki so bile izbane na pokrajinskih srečanjih meseca junija, med njimi je tudi pritrkovalska skupina iz župnije Novaki. Ob 16. uri je g. škof dr. Anton Jamnik daroval slovesno sveto mašo za vse žive in pokojne pritrkovalce in zvonarje. Pri sv. maši so z pritrkavanjem na male zvonove sodelovale pritrkovalke iz Mengeša ter pevski zbor iz domačega kraja bogoslovca Martina Goloba. Po sv. maši je od ostalih skupin prva nastopila skupina iz župnije Novaki. Okrog 18 ure 30 min. pa je bila na Proštovem vrtu slovesna podelitev priznanj. Poleg priznanja je vsaka skupina prejela knjigo izdano ob 300 letnici Ljubljanske stolnice in CD z arijami zaigranih na orglah v stolnici. Tudi za jedačo in pijačo je bilo preskrbljeno. Zaigal pa je tudi ansambel "Ta mlad" iz domačega kraja bogoslovca Martina Goloba. Nekaj utrinkov pa vidite v FOTOGALERIJI.


Blagoslovitev obnovljene kapelice Sv. Križa "v Klancu"

Sv. maša z blagoslov kapelice je bila v nedeljo 4. julija 2010 ob 8 uri. Med slovesno sv. mašo je župnik g. Jožef Jakopič v cerkvi blagoslovil tri kipe, Jezusa na križu, Matere Božje in apostola Janeza. Nato se je sprevodu ob spremljavi pritrkavanja kipe iz cerkve preneslo v kapelico. Sledil je blagoslov obnovljene kapelice s petimi litanijami Matere Božje, ki jih je pel novaški cerkveni mešani pevski zbor. Nato se je novški župnijski pastoralni in gospodarski svet zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli, da se je obnovilo to prekrasno kapelico. Spregovoril je tudi župan občine Cerkno g. Jurij Kavčič, ki je pohvalil prizadevnost novačanov in poudaril pomen ohranjanja kultirne dedeiščine. Pridne gospodinje pa so pripravile manjšo pogostitev. Ob tem prazniku je bila izdana tudi zgibanka ki jo lahko prenesete na disk in jo natisnete. Blagoslovitev obnovljene kapelice si lahko ogledate FOTOGALERIJI.


Pritrkovalci iz Novakov na srečanju pritrkovalcev v Šmarju na Vipavskem

V nedeljo 30. maja ob 15 uri popldan se je v Šmarju na Vipavskem zbralo poleh domačih pritrkovalcev še 10 skupin iz župnij koperske škofije. Predsednik pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev Martin Golob in referent za pritrkavanje Ljubljanske škofije Jože Mehle sta izbrala štiri skupine, med njimi poleg domače skupine iz Šmarij tudi pritrkovalsko skupino iz Novakov, za na vseslovensko srečanje ki bo 12. sebtembra v ljubljanki stolnici. Vsi navzoči pa so bili dobro postreženi. Srečanje je spremljalo slabo vreme. Nekaj utrinkov iz srečanja lahko vidite v FOTOGALERIJI.


Bolnica Franja spet odprta

Partizanska bolnišnica Franja, ki jo je 18. septembra 2007 velika povodenj skoraj v celoti odnesla, je v soboto 22. maja 2010 ponovno odprla vrata obiskovalcem. Franjo so uradno odprli za oglede 19. maja 1946, za kulturni spomenik so jo razglasili leta 1952, za spomenik državnega pomena leta 1999, od leta 2000 pa je vpisana na Poskusnem seznamu svetovne dediščine pri Unescu. Poklonila se ji je tudi sodobna Evropska unija in ji za njene vrednote pred ujmo 2007 med prvimi v Sloveniji podelila znak Evropske dediščine. Slavnostni govornik pri odprtju bolnice Franja je bila ministrica za kulturo Majda Širca. Po kulturnem programu, ki ga je na parkirišču pred vhodom v sotesko Pasice spremljalo kakih 1500 ljudi, so se obiskovalci odpravili na ogled prenovljene bolnice Franja. Po prvih ocenah naj bi sicer vodna ujma v partizanski bolnici Franja leta 2007 povzročila za 4,134 milijona evrov škode. Visoka voda je odnesla večino originalnih muzejskih eksponatov, tako da so v sanaciji uspeli najti in restavrirati le 225 izmed več kot 800 predmetov. Stroški sanacije bolnišnice Franje so znašali 2,375 milijona evrov, kar je manj od prvotno predvidenih. Razen za osrednji del kulturnega spomenika, katerega lastnik je občina Cerkno, so poskrbeli tudi za trajno sanacijo poti, struge potoka in zgradili sistem zaplavne in lovilne pregrade v zaledju.. Kako je sedaj si oglejte v FOTOGALERIJI.


Romanje na Ptujsko goro

V soboto 15. maja ob 7 uri zjutraj je autobus odpeljal romarje na Ptujsko goro. Romanje je organizirala župnija Novaki, ki vsako leto v maju pripravi romanje v eno iz med Marijnih cerkva v Sloveniji. Ob 10. uri je bila na Ptujski gori maša skupaj z romarji iz Trbovelj. Sledilo je kosilo iz nahrbtnika. Nato so romarji ogledeli še katedralo sv. Mohorja v Gornjem gradu. V Cerkno so se vrnili okrog 18 ure. Romanje je spremljalo slabo vreme. Nekaj utrinkov iz je v FOTOGALERIJI.


Pritrkovalci iz Novakov na srečanju pritrkovalcev v srednji vasi pri Bohinju

v nedeljo 9. maja 2010 so se pritrkovalci iz župnije Novaki udeležili pokrajinskega srečanja pritrkovalcev za Gorenjsko, ki je bilo v Srednji vasi pri Bohinju. Pričelo se je ob 15. uri z litanijami. Nato je domači g. župnik pritrkovalcem povedal nekaj o župniji, cerkvi in zvonovih. V zvoniku zvrstilo 14 pritrkovalskih skupin, poleg domače še iz Tržiča, Bleda, Brezij, Novakov, Šmarje SAP.....V gostlni so vse sodelujoče lepo pogostili in razdelili priznanja za sodelovanje. Predsednik pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev Martin Golob in škofijski referent za pritrkavanje Jože Mehle sta izbrala pritrkovalske skupine za vseslovensko srečanje, ki bo 12. sebtembra v Ljubljanski stolnici. Nekaj utrinkov z srečanja si oglejte v FOTOGALERIJI.


Sv. Birma

V nedeljo 2. maja ob 16. uri popodne se je v župnišču zbralo 11 birmancev, ki so v sprevodu z g. škofom Metodom Porih, g. župnikom botri in starši šli v cerkev, kjer je g. škof podelil zakrament sv. birme. Kot vsako leto so sprevod spremljali pritrkovalci z pritrkavanjem leteče viže. Priprave za birmo so potekale že vse leto. Januarja je bila birmanska zaobljuba. Birmanci so v postu sodelovali pri križevem potu v Zakrižu in v domači župnijski cerkvi ter pri devednevnici. Prvi dan devednevnice pa so se srečali z g. škofom v cerkvi v Cerknem. Za petje pa so poskrbeli pevci domačega mešanega cerkvenega pevskega zbora. Nekaj utrinkov z letošnje sv. birme si oglejte v FOTOGALERIJI.


Materinski dan

Tudi letos so učenci podružnične osnovne šole Novaki skupaj z Dramsko sekcijo Turističnega društva Novaki pripravili predstavo za Materinski dan. Ta je bila v nedeljo 2.marca 2010 ob 17. uri popoldan. Na prireditvi so sodelovali otroci iz delavnic in Novaški otroci z vrtca z recitacijami petjem in plesi. Dramska sekcija pa se je predstavila z veseloirgo Tašča na obisku. Po prireditvi, je sledila pogostitev, ki jo je pripravila krajevna skupnost Novaki. Nekaj utrinkov z Materinskega dne si oglejte v FOTOGALERIJI.


Pritrkovalska okrogla miza

V petek 19. marca je bila na Teološki fakulteti v Ljubljani že tradicionalna okrogla miza pritrkovalcev, ki jo je kot vsako leto organiziral Pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev (KPSB). Novi predsednik krožka Martin Golob je s pozdravom nagovoril približno 50 pritrkovalcev in ljubiteljev pritrkavanja iz različnih koncev Slovenije. Bivši predsednik PKSB Jure Koželj je duhovni nagovor oblikoval na temo "Pritrkovalci in evharistija". V nadaljevanju srečanja smo prisluhnili nasvetom v zvezi z obnovo starih zvonov in zvonove konstrukcije. Sledila je določitev župnij v katerih bodo letos pokrajinska pritrkovalska srečanja in kraj vseslovenskega pritrkovalskega srečanja. Ta bo letos v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Datumi in kraji bodo po dogovoru z domačimi pritrkovalci in župniki objavljeni v Družini.


Križev pot v Zakrižu

Letos so v Zakrižu pripravili že četrto leto zapored križev pot. Ta je bil na prvo postno nedeljo 21, februarja 2010. Kljub muhasti zimi je bilo nedeljsko popoldne lepo sončno. Ker pa je letos še precej snega, je križev pot potekal po skrajšani poti. Kot običajno od kapelice pod vasjo nato pa po cesti do cerkve sv. Andreja v Zakrižu, kjer je bil zaključek. Pri križevem potu so sedelovali tudi birmanci z starši in botri iz župnije Novaki in župnije Cerkno z podružnicami, skavti in zakrižani. Pridne gospodinje iz Zakriža pa so udeležence križevega pota postregle z toplim čajem in okusnimi dobrotami. Nekaj utrinkov z križevega pota si oglejte v FOTOGALERIJI.

Oglejjte si še Križev pot iz prejšnjih let


na vrh


Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2009

Miklavževanje v cerkvi sv. Ane v Cerknem

Na miklavževo nedeljo 6. decembra 2009 je v cerkvi sv. Ane v Cerknem Miklavž obiskal otroke. Že pred 15. uro popoldan je na trgu pred fontano pred cerkvijo potekal miklavžev sejem, ki ga je organizirala LTO Lavfar iz Cerknega. Brezplačno so ponudili kuhano vino pečen kostanj pecivo in bonbone. Ob 15h 30min pa so se v cerkvi zbrali otroci,starejši in mlajši v spremstvu staršev. Otroci so Miklavžu prinesli risbice, ki so jih sami narisali, ali s pomočjo staršev, Miklavž pa je vsakega otroka obdaril z vrečko dobrot. Oglejte si FOTO GALERIJO.


Bolnišnica Franja drugo leto po neurju

18. septembra 2009 je minilo že dve leti, ko je neurje odneslo in uničilo bolnšnico Franja. Bolnišnica je od lanske jeseni zaprta. Saj so v soteski potekala gradbena dela z obnovo bolnišnice. Do sedaj so uspeli postaviti vse barake, ter urediti okolico, narediti vse nove kovinske ograje ob poteh ter kovinske konstrukcije mostov. To je potrebno zaradi varnosti obiskovalcev. Dosedanja dela so bila opravljena prej kot so predvidevali, pa tudi stroški obnove so dosti nižji kot je bilo planirano. Sedaj morajo prebarvati zunanjost barak in jih znotraj opremiti. Kot predvidevajo, da naj bi bila bolnica Franja za obiskovalce spet odprta aprila 2010 leta. Kljub temu, da bo obnovljena po originalni zasnovi ne bo nikoli več taka kot prej. Sedanje stanje vidite v FOTOGALERIJI. Kakšna pa je bila bolnica Franja nekoč pa lahko vidite v tem FOTOGALERIJI. Celotno spletno stran bolnice Franja pa si oglejte TUKAJ.


Križev pot v Zakrižu

V nedeljo 2. marca 2009 je bil že tretji križev pot v Zakrižu. Kljub oblačnemu vremenu se je zbralo veliko število udeležencev. Kot vsako leto, so tudi letos sodelovali birmanci iz župnij Cerkno in Novaki skupaj z starši. Poleg birmancev je bilo še veliko drugih ljudi, ki se s tem križevem potom spominjajo krivic in pobojev, ki so se izvršili med drugo svetovno vojno in po njej. Križev pot poteka po istih poteh in postajah kot vsako leto. Traja pa približno dve uri in se zaključi v cerkvi sv. Andreja v Zakrižu. Pridne gospodinje iz Zakriža pa po zaključku poskrbijo z lepo pogostitvijo. Oglejte si FOTO GALERIJO z srečanja.


na vrh


Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2008

Bolnišnica Franja leto dni po neurju

V četrtek 18. sebptembra 2008 je prva obletnica, ko je lani Slovenijo zajelo neurje. Še največ škote so utrpeli v Železnikih, ki se pa počasi vračajo v normalno stanje. Tudi v Cerknem ni več opaziti sledov lanskih poplav. Tudi bolnišnica Franja se že obnavlja. Čez poletje je že bila začasno odprta za obiskovalce. Sedaj po izteku sezone pa so spet stekla dela pri obnavljanju. Precej stvari se je že obnovilo, to so poti, podporni zidovi ob strugi potočka Čerenščice, novi mostovi čez skale ob slapu do vhoda bolnišnice. V sami soteski se je pospravilo razdejanje kolikor se je dalo. Vendar je še veliko dela. Veliko stvari je treba narediti le ročno, saj s stroji ni možno priti v sotesko. Odstraniti morajo ves naplavljen materjal, pripraviti vse temelje in postaviti nazaj barake..... Oglejte si FOTOGALERIJO iz bolnišnice Franja letos, ter FOTOGALERIJO iz bolnišnice Franja lani.


Smučarski dan slovenskih duhovnikov

V sredo 27. februarja so se v smučarskemu centru Cerkno na Črnem vrhu nad Novaki zbrali duhovniki iz cele Slovenije. Vsako leto se duhovniki zberejo na enem smučišču v Sloveniji, kjer se med seboj pomerijo v pravem tekmovanju v veleslalomu. Kajti tudi duhovniki si smejo poleh bogoslužja privoščiti malo razvedrila. Ob 11. uri se je pričel prvi tek. V veleslalomu so se razvrstili v več kateregorijah: juniorji, senijoriji, mlajši veterani starejši veterani... Na cilju so starejši skavti skrbeli da gostje niso bili žejni in lačni. Po končanem tekmovanju se je pred podelitvijo medalj in knjig (gostitelj je bila Mohorjeva družba Celje), zapelo slovensko himno. Da pa je bilo vzdušjue polno je organizator g. Ciril Bajt, ki vsako leto organira smučanje duhovnikov, povedal nekaj tapravih vicev, da tudi koperski škof msg. Metod Pirih ni mogel ostati resen. Ob pol petih popoldan so se pa duhovniki zbrali pri skupni sv. maši v cerkvi sv. Ane v Cerknem. Sledilo je kosilo v hotelu, katerega je častila mohorjeva družba. Po kosilo so se duhovniki razšli z lepimi spomini in da se drugo leto spet srečajo na enem od slovenskih smučišč.. V FOTO GALERIJI lahko vidite nekaj utrinkov iz smučanja slovenskih duhovnikov.


Križev pot v Zakrižu

V nedeljo 17. februarja 2008 ob 15 uri popoldne se je v Zakrižu pri kapelici pod vasjo pričel križev pot. Kljub lepem ampak hladnemu vremenu se je zbralo veliko število udeležencev. Letos je ta simboličen dogodek organiziran že drugič. Pot je kot lani vodila po istih poteh. Postaje so bile postavljene na mestih ki spominjajo na kakšen pomemben dogodek ali pa kako zanimivost, povdarek je bil na leto družine. Za vsako postajo se je pripravilo razmišljanje glade na posamezno postajo križevega pota. Sodelovali so birmanci iz Ceknega, Novakov, Zakriža. Trebenč, Planine, maljši in starejši skavti, domačini iz Zakriža in župnik g. Jožef Jakopič. Križev pot se je zaključil v cerkvi sv. Andreja v Zakrižu. Sam križev pot je trajal skoraj dve uri. Po končanem križevem poti so pridne zakrižke gospodinje z toplim čajem ogrele premeražene udeležence, ter postregle z prigrizkom. Tudi šilčka snopčka ni mankalo.

Oglejte si FOTOGALERIJO...


na vrh


Nekaj dogodkov v župniji iz leta 2007

Bolnišnice Franja ni več

Ko omenjamo Novaki ne moremo mimo tako imenovanega spomenika humanosti in požtrvovalnosti, partizanske bolnišnice Franja v soteski Pasice v Novakih. Postal je tudi del Europske dediščine. V torek 18. sebtembra popoldan se je razbesnelo hudo neurje, ki je bilo najmočnejše v severozahodnem delu Novakov (mišljeno je v okviru župnije Novaki). Narasle vode, ki so nosile za seboj kamenje, blato, veje..., so prihrumele v sotesko Pasice in seboj odnesle skoraj celo bolnišnico in pustile za seboj pravo razdejanje. Celi sta ostali samo dve baraki. Nepoškodovana je ostala samo deveta baraka, ki je tudi leta 1989 preživela kameni podor. Sedaj je do bolnišnice nemogoč dostop, saj je voda odnesla tudi most, tako, da bi bilo potrebno tudi malo plezanja, če bi hoteli priti do bolnišnice. Kot kaže se bo bolnišnica Franja obnovila. Saj se je minister za okolje Janez Podobnik, ki je doma iz Cerknega, zavzel za to. Tudi minister za kulturo Vlasko Simoniti, ki je obiskal Franjo, je obljubil vso podporo. Ker pa je bolnišnica Franja na seznamu europske dediščine, je možno računati tudi na pomoč Europe. Bo pa obnova veliko stala, saj bo treba za dovažanje in odstranjevanje matarjala uporabljati helikopterski prevoz. Zdravstvene pripomočke pa bo zelo težko obnoviti, ker jih je veliko odnesla voda. V FOTOGALERIJI je možno videti del razdejanja neurja v soteski Pasice.


Križev pot v Zakrižu

Na prvo postno nedeljo 2007 leta ob 15 uri popoldne so v Zakrižu pri kapelici pod vasjo prvič pripravili križev pot. Najprej so zakrižani pripravili prikaz Pilatove obsodbe. Nato je Jezus vzel križ na svoje rame. Pot je vodila po krajih, kjer so se nekoč dogodili pomembni dogodki. Postaje so bile postavljene na mestih ki spominjajo na kakšen pomemben dogodek. Za vsako postajo se je pripravilo razmišljanje glade na posamezno postajo križevega pota. Sodelovali so birmanci iz Ceknega, Novakov, iz podružnic župnijeCerkno, maljši in starejši skavti, svojci med vojno pobitih v grapi na Vrh Križa, domačini iz Zakriža in župnik g. Jožef Jakopič. Križev pot se je zaključil v cerkvi sv. Andreja v Zakrižu. Sam križev pot je trajal več kot dve uri. Po končanem križevem poti so pridne zakrižke gospodinje z toplim čajem ogrele premeražene udeležence, ter postregle z prigrizkom. Tudi šilčka snopčka ni mankalo.

Oglejte si FOTOGALERIJO...


na vrh